[RA3] Limit instalacji - jest jeszcze?

Ostatni post: 12-26-2009 11:06, autor: Havoc. Odpowiedzi: 6.
Strona 1 z 1 (7 pozycje)
Rozmieść posty: Wstecz Dalej
  • 12-20-2009 23:50

• BehemotMAB
    • Top 500 – największy wkład w forum
    • Data dołączenia07-25-2008
    • Posty9
    • Punkty75

[RA3] Limit instalacji - jest jeszcze?

Witam serdecznie,

Po premierze RA3 sporo szumu było wokół limitu ilości instalacji. Potem EA wypuściło  DeAuthManagementTool, teraz RA3 wyszedł w edycji EA Classic za 49 zł, więc czy jeszcze jest ten limit 5 instalacji dla Premier Edition (AKA Edycja Rewolucyjna), czy już go zniesiono, jak np: w pewien czas po premierze w Bioshocku? Pytam, bo po awarii płyty głównej (zmiana mobo+CPU+RAM, reszta pozostała ta sama, w tym grafika, karta dźwiękowa i dyski) RA3 prosi po raz kolejny o podanie klucza aktywacji. DeAuthManagementTool po zmianie sprzętu wyświetla błąd "This computer is not currently authorized for any EA products.." Czy jest sposób na sprawdzenie ile jeszcze tych instalacji zostało? Pytam z lekkim niepokojem, bo grałem w RA3 na razie kilka godzin (nie skończyłem jeszcze CC3), a już poszły mi chyba 3 instalacje (raz reinstalacja systemu od zera i zapomniałem usunąć, raz posypał się system plików i teraz ta sprawa z wymuszoną zmianą sprzętu). Martwi mnie to, bo szkoda byłoby zostać z nieaktwnym produktem za blisko 200 zł (Edycja Rewolucyjna).

Jak teraz wygląda limit instalacji RA3 i jak go sprawdzić? (konto zarejestrowane, mail podany przy autoryzacji). 

P.S.

To pewnie wołanie na puszczy, ale ten cały DRM zniechęca mnie coraz bardziej. Po przejściach z RA3 chyba nie kupię zapowiedzianego CC4 i to jako pierwszego tytułu z serii -  mam wszystko z C&C, łacznie z The First Decade, CC3, CC3KW Preorder Pack, CC3KW, RA3, RA3Uprising. Już teraz wyjąłem wczoraj z koszyka już do niego włożone Mirror's Edge jak zobaczyłem logo EA i przypmniałem sobie przejścia z RA3 DRM :(Najbardziej denerwujące jest to, że piraci nie mają takich problemó, nie płacą ani grosz i grają w najlepsze :/

Zaklasyfikowane jako: , , ,
    • Punkty za posty: 10
  • 12-21-2009 0:00 W odpowiedzi na

• Havoc
    • Top 10 – największy wkład w forum
    • Data dołączenia05-22-2008
    • Ząbki
    • Posty940
    • Punkty6 840

Re: [RA3] Limit instalacji - jest jeszcze?

Dziwna sprawa. Ja również mam Red Alert 3 edycję rewolucyjną i jak do tej pory nigdy nie miałem problemów, a instalowałem grę więcej, niż 3 razy. Instalacje te były na 3 różnych sprzętach.

Niestety nigdy nie widziałem problemu, a ponieważ nigdy nie cofałem autoryzacji kompa dla RA3, tak też nie umiem zrozumieć jak to jest...

Musisz w tej sprawie napisać do pomocy technicznej.

Regulamin forum - jeżeli Twój temat/post nie spełnia jego wymogów, licz się z brakiem odpowiedzi, bądź usunięciem czy też zamknięciem tematu/posta nawet bez powiadomienia.

• 12-21-2009 0:17 W odpowiedzi na

• BehemotMAB
    • Posty9
    • Punkty75

Havoc:

Dziwna sprawa. Ja również mam Red Alert 3 edycję rewolucyjną i jak do tej pory nigdy nie miałem problemów, a instalowałem grę więcej, niż 3 razy. Instalacje te były na 3 różnych sprzętach.

Niestety nigdy nie widziałem problemu, a ponieważ nigdy nie cofałem autoryzacji kompa dla RA3, tak też nie umiem zrozumieć jak to jest...

Problemu z samą instalacją jako taką, nie mam - nie wyrzuciło mi błędu czy nie przyjęło klucza, zainstalowana wersja na partycji z grami poprosiła po porostu o ponowną autoryzację. Pytam z ostrożności by nie wykończyć nierozważnie tego nieszczęsnego limitu instalacji, tym bardziej że XP nie przeżył zmiany płyty (system nie wstaje, tylko wyświetla BSOD w czasie ładowania), a i Windows7 lada dzień "pójdze do piachu" - obecny Win7 RC mimo że przeżył zmianę płyty, to ze względu na stabilność wymaga też instalacji od zera. Nie będę już instalował testowego Win7 RC, tylko w poniedziałem czy wtorek kupię Win7 HP (jeszcze do rozważenia czy 32 czy raczej 64bit) i nie chciałbym się pospieszyć z RA3, tracąc limit instalacji.

Havoc:

Musisz w tej sprawie napisać do pomocy technicznej.

Pewnie tak trzeba będzie zrobić. Myślałem że na forum  na szybko dowiem się jak wygląda teraz, ponad rok po premierze, sprawdzenie ilości lub istnienie limitu instalacji.

• Punkty za posty: 5
  • 12-25-2009 20:50 W odpowiedzi na

• BehemotMAB
    • Posty9
    • Punkty75

Odpowiem sam sobie, ale może przyda się ludziom mającym podobny problem. Limit 5 instalacji pozostał. DeAuthManagementTool tylko wyszukuje aktywne autoryzacje, do usunięcia ich dla konkretnej gry trzeba oddzielnych narzędzi do pobrania z http://activate.ea.com/deauthorize/gamesList.html Do wycofania uprawnienia wydaje się, że sprawdzana jest płyta główna (+ może OS). Jestem naprawdę zły i swiątecznie ludziom, którzy wymyślili te limity życzę wszystkiego najgorszego. Pierwszy dzień świąt, zamiast na czymś przyjemnym, spędziłem na grzebaniu w komputerach, przekładaniu zasilaczy, dysków twardych i modleniu się by system w stania mocnego rozkładu za którymś razem uruchomił się na starej, uszkodzonej płycie z padającym blokiem zasilania. Udało mi się dopiero po wymontowaniu wszystkich kart rozszerzeń i napędów z pozostawieniem jedynie 2 HDD (jeden OS, drugi gry), zastąpieniu CPU dwurdzeniowego starym jednordzeniowym Athlonem64, R4850 - Matroxem G450 itp. by system z przywiązaną do niego aktywacją RA3 za kilkunastym razem udało się uruchomić chociaż na ~5 min bez wyrzucenia BSODa by dało się zdjąć autoryzację. A co gdybym nie maił zachomikowane w szafie tych starych komponentów? Koniec końców, po kilku godzinach mocnych nerwów i świątecznego "rzucania mięsem" na te limity udało mi się wycofać autoryzację pod WinXP. Pod Windows7 RC (build 7100) z niewiadomych przyczyn deauthCandCRA3.exe uruchamia się, ale nie daje znaku życia i pozostaje jako proces w tle bez możliwości wycofania aktywacji. Koniec końców udało mi się wrócić do stanu 3 aktywacji w rezerwie, 2 chyba przepadły :( Po drodze wynikła jeszcze konieczność odinstalowania na padającym systemie zabezpieczeń ThreatFire i Comodo Internet Security (Securom protestował chyba najbardziej wobec Defense+), bez całkowitej deinstalacji Firewalla+AV+antymalware nie pozwalając usunąć autoryzacji - zgłaszał się błąd Securom. Mam tego naprawdę dość, tym bardziej że torreniarze chyba umrą ze śmiechu czytając ten tekst. Naprawdę jest mi przykro, że EA wykupił mój ulubiony Westwood (z serią jestem od pierwszego C&C).
  • 12-25-2009 21:08 W odpowiedzi na

• Havoc
    • Ząbki
    • Posty940
    • Punkty6 840

Aj odpisałem Ci wcześniej, ale napisałeś dość długiego posta, po czym zapomniałem go skopiować przed wysłaniem i pojawił się błąd Ooooops somethink went wrong. Drugi raz pisać to samo mi się nie chciało :(

W każdym razie dzięki za radę dla userów.

Ja zrobiłem jeszcze 2 formaty od tamtego czasu i bez deautoryzacji RA3 zainstalowałem bez problemów. Dziwna sprawa

aha i mi się podoba, że EA wykupiło Westwood, a z serią też jestem od 1995 roku ;]

Regulamin forum - jeżeli Twój temat/post nie spełnia jego wymogów, licz się z brakiem odpowiedzi, bądź usunięciem czy też zamknięciem tematu/posta nawet bez powiadomienia.

• 12-26-2009 9:36 W odpowiedzi na

• BehemotMAB
    • Posty9
    • Punkty75

Havoc:

Aj odpisałem Ci wcześniej, ale napisałeś dość długiego posta, po czym zapomniałem go skopiować przed wysłaniem i pojawił się błąd Ooooops somethink went wrong. Drugi raz pisać to samo mi się nie chciało :(

Może warto pomyśleć o FF - przynajmniej zachowuje treść przy back/forward? PHP tak ma, że często się wywala (to nie niezawodny nntp, ale co zrobić z tą nowomodą w sieci).

Havoc:

W każdym razie dzięki za radę dla userów.

To dopiszę jeszcze dla jasności, gdy złość już trochę mi przeszła, by wprost odpowiedzieć na pierwsze pytanie w wątku:

Aby sprawdzić jednoznacznie ile zostałoautoryzacji nalezy pobrać dla odpowiedniej gry aplikację do deautoryzacji z:

http://activate.ea.com/deauthorize/gamesList.html 

i usunąć autoryzację, ewentualnie potem ponownie ją związać z systemem - to tylko chwila. Po wycofaniu autoryzacji aplikacja dla konkretnej gry pokazuje ile autoryzacji wykorzystano, a ile jeszcze pozostało do wykorzystania i nie związanych z konkretnym sprzętem. 

Dodam tu, że by zaoszczędzić sobie nerwów jakie ja miałem zafundowane przez to wczoraj, zmiany autoryzacji należy przeprowadzać na w pełni stabilnym systemie, na pewno nie z uszkodzonym OSem lub sprzętem, bo potem trzeba użerać się jak diabli by odzyskać autoryzację, a tych jest bardzo mało. 

Havoc:

Ja zrobiłem jeszcze 2 formaty od tamtego czasu i bez deautoryzacji RA3 zainstalowałem bez problemów. Dziwna sprawa

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy - nie miałem problemów z odmową instalacji po wymuszonej przez awarię sprzętu wymianie płyty głównej.

RA3 poprosił w tej sytuacji o ponowne podanie CD-Key i tym samym wykorzystanie kolejnej aktywacji. Walczyłem wczoraj, by odzyskać aktywację i koniec konców udało się przynajmniej w części - po wycofaniu pozostało jeszcze 3 do wykorzystania, co pozwala mieć nadzieję, że jeśli coś stanie się w przyszłości z OSem, sprzętem itp. nie pójdzie do kosza ostatnia z pozostałych, a zostaną jeszcze ze dwie - o to wczoraj walczyłem ze sprzętem i oprogramowaniem. 

Takie zachowanie instalatora było zresztą zgodnie z logiką  DRM, inna sprawa czy uważam to za dobre rozwiązanie. Dużo bardziej pasuje mi model kontroli przyjętyw Company of Heroes - jeśli nie ma połaczenia z internetem, system sprawdza płytę DVD w napędzie. Jeśli jest połaczenie i założono konto powiązane z CD-Key gra sprawdza licencję online. IMHO złoty środek, nawet lepszyt niż przy Steam, bo tam przynajmniej pierwsza autoryzacja (do późniejszego trybu offline w singla) wymaga połączenia z siecią. Tu ma się przynajmniej gwarancję, że jak producentowi "znudzi się" utrzymywanie serwerwów autoryzacyjnych zawsze będzie można korzystać z gry przy sprawdzeniu lokalnym płyty DVD w napędzie. No i sam CoH w wersji standalone startuje dużo szybciej niż gry (nawet ten sam CoH) z dystrybucją przez Steam.W tym ostatnim zawsze denerwuje mnie strasznie długi start samego klienta Steam i zalogowanie się, a potem kolejne oczekiwanie na start gry. Na dziś najwolniejsze w komputerach są dyski twarde, a soft-RAID na obecnych płytach głównych IMHO wyklucza stripping lub RAID5 - przy powiązaniu kontrolera z mobo zbyt łatwo o utratę wszystkich danych.

Havoc:

Aha i mi się podoba, że EA wykupiło Westwood, a z serią też jestem od 1995 roku ;]

Mnie tam słynne "gadające, kolorowe czołgi" już w tutorialu RA3 osłabiły. Jakoś tak bardziej pasuje mi klimat i szata graficzna RA2 i YR, niż te nowe kolorki, choć przerywniki filmowe w HD (w końcu znak rozpoznawczy serii) trzymają poziom. 

Jakby doliczyć poprzednika, to z produkcjami RTS z Westwood jestem od początku - w 1992 r. praktycznie przez okrągły rok grało się w Dune2, zresztą to zwróciło moją uwagę na twórczość F. Herberta. Najśmieszniejsze jest to, że komputery zrobiły się ponad tysiąc razy potężniejsze - w Dune2 grałem na 80286 12MHz (na Turbo, standardowo 8 MHz) i specjalnie zmienionej dla tej gry VGA z Herculesa (kto z dzisiejszych pecetowych graczy pamięta jeszcze tryby emulacji  CGA na HGC i dyskusje nt co jest do tego lepsze - amber, white czy green) i całych 1 MB RAM, z tego po wyciśnięciu XMS i UMB dostępne dla gry "całe" 620 KB. Najśmieszniejsze jest to, że to co było z silnikiem gry w 1992 r. na 12 MHz 80286 (zatykanie się silnika gry gdy misji było dużo jednostek, szczególnie gdy dochodziły wojska cesarskie, z czego jakaś zablokowała się na AI) pozostało nawet w RA2 i YR (nowszych jeszcze z braku czasu nie miałem okazji skończyć - czekają na lepsze czasy) - jest takie samo blokowanie przy dużej ilości jednostek, zwłaszcza w ostatnich misjach z Kirovami. A sprzęt jest tysiace razy wydajniejszy - nawet zegar w zegar tysiąc razy - jak zliczyć wszystkie 4 rdzenie, to jest to ponad 12 GHz zamiast 12 MHz, RAM 4 GB zamiast 1 MB (640 kb), pamięc grafiki 1 GB zamiast 256 kB, czy wcześniej 48 KB, tak samo dyski itp. A silnik jak się zatykał, tak się zatyka ;)

pozdrawiam światecznie, 

Michał

• 12-26-2009 11:06 W odpowiedzi na

• Havoc
    • Ząbki
    • Posty940
    • Punkty6 840

Używam Firefoxa w najnowszej wersji. Nie zapamiętuje on tego, co napisałem. Słyszałem, że Google Chrome to potrafi, ale tylko, gdy cofnie się przyciskiem myszki.

Co do tych formatów... Historia mej kopii gry wygląda tak:
    Zakup 8 października 2008 - instalacja 1 na dość starym kompie
    Kilka dni później zaopatrzyłem się w zupełnie nowego kompa. Stary został sformatowany i przekazany dziecku do zabawy.
    Na tym komputerze pracowałem rok. W tym okresie robiłem format ze 3 razy

3 tygodnie temu złożyłem sobie nowego kompa. Raz zainstalowałem Windows 7 (RA3 na nim też no i grałme trochę), potem przesiadka na XP, bo 7 mi się nie podoba i znów instalacja.

Dziwi mnie fakt, że w grze jest 'narzędzie deautoryzacyjne' - wystarczy wejść w Opcje - Ogólne

Co do gustów co komu bardziej się podoba, to wiadomo, że o tym się nie dyskutuje :D

• Punkty za posty: 5
Strona 1 z 1 (7 pozycje)