Witam,
W związku z ciągle pojawiającymi się problemami z oprogramowaniem anty-cheaterskim Even Balance Inc. postanowiłem napisać ten poradnik jak usunąć najczęściej pojawiające się problemy.
1. FAQ (najczęściej pojawiające się pytania):
Co to jest PunkBuster?
PunkBuster (PB) jest programem komputerowym stosowanym do zapobiegania oszustwom w grach internetowych, wydany przez firmę Even Balance Inc. Źródło Wikipedia.
Dlaczego PunkBuster został dołączony do serii gier Battlefield skoro są z nim same problemy?
No cóż czasami lepiej pocierpieć kilka godzin, aby zmusić PB do działania na naszym komputerze niż cierpieć, kiedy ludzie by nas zabijali 1 kulą z odległości 300 metrów…
Dlaczego PunkBuster rozłącza mnie z serwerem skoro nie próbuję oszukiwać?
PB nie jest programem doskonałym. Najczęstszą przyczyną problemów z PB jest stara wersja klienta PB w naszym komputerze, lub problemy w komunikacji procesów PB między sobą lub z serwerem.
Klient PB jest wyposażony w moduł automatycznej aktualizacji, ale kiedy mamy bardzo starą wersje PB to może być wymagana ręczna aktualizacja PB.
Jak ręcznie zaktualizować klienta PunkBuster?
Najprościej za pomocą programu PBSetup.
2. Usuwamy problemy z PunkBusterem.
Na samym początku zakładam, że użytkownik ma wgrane najnowsze uaktualnienia (patche, na polski łatki) do danej gry.
Najczęstszą przyczyną kłopotów z PB są problemy w komunikacji procesów PB między sobą lub z serwerem. Zatem pierwsza czynnością jaką powinniśmy wykonać jest wyłączenie wszystkich zbędnych programów, firewall’a i antywirusa. Te programy są najczęstszą przyczyną kłopotów z PB.
Aby wyłączyć firewall wbudowany w system Windows należy przejść do Panelu Sterowania -> Ustaw widok klasyczny -> Zapora Systemu Windows -> Wyłącz.
Aby wyłączyć oprogramowanie antywirusowe / firewall’e firm trzecich to wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na ikonę programu w zasobniku systemowym (na pasku na dole obok zegara) i wybrać Wyłącz / Dezaktywuj.
UWAGA Użytkownicy systemu Windows Vista.
Jeżeli PB rozłącza nas i wyświetla komunikat podobny do tego „invalid O/S privileges” to należy wyłączyć funkcję User Account Control (UAC) - Panel Sterowania -> Konta użytkowników, lub uruchamiać grę jako administrator (klikamy prawym przyciskiem myszy na ikonkę i „Uruchom jako administrator”).
Wykonałem powyższe czynności a mimo to nadal jestem rozłączany z serwera przez PB. Co zrobić?
W takim wypadku należy dokonać ręcznej aktualizacji klienta PB za pomocą programu PBSetup.
Aby tego dokonać wchodzimy na stronę http://www.evenbalance.com/index.php?page=pbsetup.php ściągamy najnowszą wersje programu PBSetup For All Windows Games.
Włączamy program naciskamy na „Add a Game” wybieramy grę z którą mamy problemy np. Battlefield 2, kiedy gra zostanie dodana do listy to klikamy na nią aby ją zaznaczyć i klikamy na „Check for Updates”. Może być konieczne zaakceptowanie licencji .

UWAGA Czasami wymagane jest kilkukrotne zaktualizowanie danej gry w programie PBSetup!
Jeżeli nadal jesteśmy rozłączani przez PB to powinniśmy spróbować skasować folder PB z katalogu w którym zainstalowaliśmy grę:
Następnie ponownie dodajemy grę do PB Setup, upewniamy się, czy przy wersji PB jest napisane "Not Installed" i aktualizujemy klienta PB.
Wykonałem wszystkie czynności z poradnika a PB nadal mnie rozłącza z serwera. Co zrobić dalej?
W takim wypadku należy spróbować usunąć grę (Panel Sterowania -> Dodaj lub Usuń Programy), usunąć oprogramowanie PunkBuster (Dodaj lub Usuń programy i usuwamy „PunkBuster Services”).
Następnie ponownie wgrywamy grę, najnowsze łatki do niej i ponownie wykonujemy wszystko z tego poradnika zaczynając od aktualizacji klienta PB.
Jeżeli po wykonaniu powyższych czynności nadal jesteśmy rozłączanie z serwera przez PB to należy skontaktować się (w języku angielskim) z pomocą techniczną Even Balance Inc:
http://evenbalance.com/troubleticket/new_ticket.php?game=bf2142